Montessori

Montessori onderwijs. Hoe werkt het eigenlijk?

0 Aandelen
0
0
0
0

Je hebt vast wel eens van Montessori gehoord. Tegenwoordig kom je het nog steeds tegen en sommige mensen geven de voorkeur aan deze methode van lesgeven. Sommige kinderen zijn erg op zichzelf, ze zijn zelfstandig en hebben het nodig om veel zelf te mogen ervaren en zich op eigen tempo te kunnen ontwikkelen. Het is een vorm van onderwijs die niet bij alle kinderen aansluit, maar als ouder kun je vaak wel inschatten of dat het wat voor jouw kinderen kan zijn.

In Nederland zijn er nog veel scholen te vinden waar deze methode Montessori wordt aangeboden. Daar wordt hier dan ook wat dieper op ingegaan, zoals wie de grondlegger is van de methode en welke uitgangspunten er zijn. Dit kan jou een goed beeld geven of dat het wat voor jouw kinderen kan zijn en wat je hierin dan in kunt betekenen. Het is voor veel kinderen een mooie methode van les krijgen en daar leren ze ook veel van, veelbelovend voor de toekomst.

Maria montessori

Bij Montessorionderwijs gaat het over een methode voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Dit werkt via de grondslagen van Maria Montessori. De methode staat bekend om de uitspraak leer mij het zelf te doen. Het heeft dan ook als uitgangspunt dat kinderen een natuurlijke, noodzakelijke drang ontwikkelen van zelfontwikkeling. Het onderwijs moet dan onderkennen welke behoeften een kind op dat moment heeft en daar dan op inspelen met de juiste materialen in de juiste omgeving.

Kinderen mogen alleen of in groepjes werken aan materiaal wat ze zelf uit hebben gekozen. Dit is dan weer materiaal dat door Maria Montessori is ontwikkeld. Een docent zal dan observeren wat de kinderen doen en zo komen ze er achter waar ze behoeften aan hebben. Vervolgens kan er materiaal aan worden gereikt zodat er voldaan wordt aan de behoeften van een kind. 

Montessori school

Op een Montessori school zijn verschillende leeftijdsgroepen door elkaar gemixt. Je hebt onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, want thuis komen ze ook in contact met mensen van diverse leeftijden. Op deze manier leren kinderen zich ook aan te passen en elkaar te helpen. Belangrijke vaardigheden staan hier dus ook centraal, zoals zelfstandigheid, maar ook samenwerken en hulp durven vragen. Kinderen kunnen ook veel van elkaar leren omdat ze wat zien bij klasgenootjes, die jonger of juist ouder zijn. Het is ook goed voor hun zelfvertrouwen als ze een jongere leerling bijvoorbeeld kunnen helpen om iets aan te leren. Ze leren ook geduld hebben en dingen uit te proberen. Ze zullen minder snel om hulp vragen omdat ze zien dat ze zelf veel op kunnen lossen door het te proberen. 

Kenmerkend voor de Montessori school is bijvoorbeeld meerdere leeftijden in een klas, maar ook de materialen die gebruikt worden. Daar gaan we wat dieper op in. Er worden in de klassen verschillende materialen gebruikt en die zijn dan afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Eerst begint dat met ontwikkelingsmateriaal, maar er komt al snel didactisch materiaal om de hoek kijken. Daarnaast wordt er nog een onderscheid gemaakt in zintuiglijk materiaal, taal- en rekenmateriaal en materiaal wat nodig is voor het kosmische onderwijs.

Belangrijke eigenschappen

Een andere belangrijke eigenschap van deze methode is de zelf evaluatie. Een kind kan zelf fouten herstellen omdat het materiaal zo is ontworpen dat een kind zelf kan zien of het goed is of niet. Er staat bij het materiaal ook maar iedere keer één eigenschap centraal. Hierdoor kunnen ze zich op een ding focussen en worden ze niet overvraagd en raken ze niet gefrustreerd omdat er teveel aan hen wordt gevraagd. Dit is voor veel kinderen een uitkomst en daar leren ze ook veel van. 

In Nederland zijn momenteel ongeveer 160 basisscholen voor Montessori, deze zijn dan erkend door de Nederlandse Montessori Vereniging. Het zou dus kunnen zijn dat je je kinderen graag gebruik wil laten maken van deze methode van onderwijs. Het is daarbij heel goed om na te gaan hoe je kind is qua karakter en om dan na te gaan of dat dit wat voor hem of haar is. Je kunt ook altijd informatie opvragen bij de betreffende school en dan samen nagaan of dat het wat voor je kinderen kan zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vindt u het ook leuk